Spring naar inhoud
Zoeken
Collectiegebouw Museumpark door MVRDV2

Rot­ter­damse bouw­pro­jecten waar wij naar uitkijken

Matthijs HaagsmanMatthijs

De komst van veel nieuwe horeca gaat in Rotterdam hand in hand met de ontwikkeling van de stad. Daarom houden wij ook de stadsontwikkelingen goed in de gaten. Er wordt volop gebouwd in Rotterdam, de komende jaren komen er heel veel plekken bij waar je fantastisch kunt eten, drinken, dansen, uitkijken, slapen en chillen. Dit zijn onze favoriete bouwprojecten, wij kunnen niet wachten!

Fenixlofts

De Fenixloodsen op katendrecht zijn restanten van de San Francisco loods van de Holland Amerika Lijn, ooit de grootste havenopslagloodsen ter wereld. Inmiddels bestaat de loods uit twee delen; Fenixloods I en Fenixloods II. De industriële loodsen vormen de entree van Katendrecht. Vanaf de Wilhelminapier brengt de Rijnhavenbrug A.K.A. De Hoerenloper je naar de kade, langs de twee Fenixloodsen, naar het Deliplein. De Kaap heeft de afgelopen jaren een fantastische ontwikkeling doorgemaakt met de komst van nieuwe cafés en restaurants op het Deliplein en de Fenix Food Factory in Fenixloods II. Deze loods wordt vanaf 2020 getransformeerd tot museum. Een beetje pijn doet dit wel maar laten we maar vertrouwen hebben in Wim Pijbes die dit project lijdt. Op de eerste verdieping komt een museum over landverhuizers die vanaf hier op weg gingen naar New York. Op de begane grond komen ‘culinaire, culturele en creatieve voorzieningen’. Het is zeker dat Fenix Food Factory hier zal vertrekken. Op het dak van de loods komt een vrij toegankelijk uitzichtpunt over de stad.

Dan Fenixloods I, die is getransformeerd tot Fenixlofts. Bovenop de loods zijn loftwoningen gebouwd en in de loods zelf komt horeca, winkels, en een bed & breakfast. Deze komt op de hoek van de loods, heeft vier woonlagen met uitzicht op de Rijnhaven en de Rotterdamse skyline. Fenix Food Factory zal binnen hier openen met een iets aangepast concept. Wij houden je op de hoogte!

Architect: Mei Architects and Planners
Opening: 2020

Fenixlofts

  • Veerlaan 54-28, Rotterdam
Meerrrr info
Fenixlofts st Ext nacht copyright WAX 1600x800 e1529430319344

Stad­shaven Brouw­er­ij Rotterdam

Een voormalige havenloods uit 1912 aan de Merwehaven wordt in oude glorie hersteld en omgebouwd tot Stadshaven Brouwerij Rotterdam. De brouwerij zal meteen de grootste van Rotterdam en zelfs één van de grotere ambachtelijke brouwerijen van het land zijn. Bierfabriek zal hier gaan zorgen voor het restaurant dus binnenkort kunnen we hier zelf ons bier tappen en terecht voor het bekende op houtskool gegrilde kippetje. “Het is een lang gekoesterde wens om met Bierfabriek naar Rotterdam te komen” aldus Bierfabriek eindbaas Harm van Deuren.

Architect: ME-2 Architecten
Opening:
oktober 2020

Stadshaven Brouwerij Rotterdam

  • Galileistraat, Rotterdam
Tell me more
M4 H Bierfabriek Stadshaven Brouwerij

Depot Boi­j­mans Van Beuningen

Naast museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark wordt gewerkt aan Depot Boijmans Van Beuningen. Boijmans was al één van onze favoriete musea, maar na de komst van dit depot gaan wij zeker elke week. Architect Winy Maas – bekend van de Markthal – heeft een veertig meter hoog rond gebouw ontworpen met spiegelende gevel. Awesome!! Straks loop je vanuit de lobby met koffiebar op de begane grond kriskras door de kunstdepots en tentoonstellingsruimtes naar de daktuin met een Grand Café en terras. Deze daktuin zal dag en nacht toegankelijk zijn, dus ook als het depot gesloten is kun je hier genieten van het uitzicht over de stad. Het zal het eerste museumdepot ter wereld zijn dat dat de complete collectie toegankelijk maakt voor publiek. Wij gaan onze museumjaarkaart alvast verlengen!

Architect: Winy Maas – MVRDV
Opening: 2020

Depot Boijmans Van Beuningen

  • Museumpark 22, Rotterdam
Tell me more
Collectiegebouw Museumpark door MVRDV2

De Zalmhaven

Het hoogste gebouw van de Benelux is nu nog de Maastoren met 165 meter, in deze toren heb je alleen als advocaat of belastingadviseur iets te zoeken dus hier gaan we het verder niet over hebben. Over een paar jaar zal de Zalmhaventoren met 215 meter de grootste toren van de Benelux zijn en gelukkig heeft deze woontoren wél openbare voorzieningen! Deze gigantische unit wordt vergezeld door twee kleinere torens van 70 meter en krijgt op 185 meter hoogte een restaurant met vanzelfsprekend een fantastisch uitzicht.

Architect: Dam & Partners, Kaan Architecten
Opening: 2021

De Zalmhaven

  • Gedempte Zalmhaven 47, Rotterdam
Tell me more
DXE Dc VMWAA Ilejj

POST Rot­ter­dam

Een van de weinige historische panden in de binnenstad die het bombardement heeft overleefd krijgt na tien jaar leegstand een nieuwe bestemming. Het in 1923 gebouwde Hoofdpostkantoor aan de Coolsingel kwam redelijk ongeschonden de oorlog door, al werden er wel een aantal noodwinkels op het voorplein gebouwd. Iets wat ik nooit begrepen heb, maar de nood zal hoog geweest zijn. Daarvan is er één over, ironisch genoeg is dat nu de meest architectonische McDonald’s ter wereld. Daar kun je nu 24/7 terecht als je kruipend uit de kroeg komt en de nood hoog is. Prima.

Het Hoofdpostkantoor wordt getransformeerd tot POST Rotterdam. Aan de achterzijde wordt een 150 meter hoge woontoren gebouwd en de fantastische centrale hal wordt eindelijk weer toegankelijk. Hier komen winkels, galeries, cafés, en restaurants. Op de bovenste verdiepingen, waar vroeger hard gewerkt werd door de telegraaf- en telefoondiensten, kun je straks flink ontspannen in een vijfsterrenhotel. Zin in!

Architect: ODA New York
Opening: 2022

Post Rotterdam

  • Coolsingel 42, Rotterdam
Tell me more
Schermafbeelding 2018 06 18 om 20 50 28

CoolTow­er & Baan Tower

In het Baankwartier waar de redelijk legendarische nachtclub Bahn kort maar krachtig gevestigd was verrijzen nu de CoolTower en Baan Tower. De club heeft plaats moeten maken voor de 150 meter hoge CoolTower. Honderd meter verder verrijst de eveneens 150 meter hoge Baan Tower, die de smalste woontoren van Europa moet worden. In de vijf meter hoge plint – zo noemen architecten de begane grond – komt naast de entree tot de woningen ook een bistro. Straks kun je dus aan de sap in plaats van sos in het Baankwartier.

CoolTower
Architect:
V8 architects
Opening:
2020

Baan Tower
Architect:
Powerhouse Company
Opening:
2022

33871530042 fafc593a65 o

The Sax

The Sax lijkt nog een beetje toekomstmuziek want die ingang van de parkeergarage van het net opgeleverde Boston & Seattle is nog op de plek waar gebouwd moet worden. Maar dit project moeten we echt even benoemen. The Sax gaat bestaan uit twee woontorens van zo’n 70 en 150 meter hoog, verbonden met een luchtbrug waarin een hotel komt. Het hotel krijgt 150 kamers en een restaurant. Bovenop de luchtbrug, op wel 80 meter hoog, komt een terras met skybar voor publiek. Holy shit! Omdat de pier nu vooral nog een doorgangsroute naar Katendrecht en Hotel New York is bestaat vrijwel de gehele begane grond van The Sax uit ruimtes voor winkels een café en restaurant. Hotel New York gaat overigens op parkeerterrein aan de achterkant een broertje genaamd Hotel Chicago bouwen. Nog meer hotels op de Kop van Zuid dus. Het probleem van de doorgangsroute is wel al behoorlijk opgelost door de transformatie van Pakhuismeesteren tot Foodhallen Rotterdam

Architect: Winy Maas – MVRDV
Open: 2022

The Sax

  • Otto Reuchlinweg 14, Rotterdam
Tell me more
Dz Vkzt5

Tree House

Op de Delftseplein naast het markante Centraal Station komt een nieuwe 140 meter hoge toren van glas en hout. Naast woningen en kantoorruimte komt er in deze toren veel ruimte voor horeca. De plint is bestemd voor drie horecazaken, zichtbaar gemaakt door een grote glazen gevel. Op de zevende verdieping is een restaurant gepland. Waar het Delftseplein nu nog een tochtgat is zal er met de komst van deze toren met horeca meer levendigheid en groen komen.

Architect
: PLP Architecture & Zones Urbaines Sensibles (ZUS)
Opening: 2024

Tree House

  • Delftseplein, Rotterdam
Tell me more
20191223treehousezondbtjq0

Er zijn in Rotterdam nog tachtien andere fantastische bouwprojecten zoals de Coolsingel, The Terraced Tower,
Leuvepaviljoen, Little Coolhaven, FORUM, BlueCity, en helemaal debiel wordt de Dutch Windwheel. Wil je op de hoogte blijven van al dit moois of mee dromen over de toekomst van de stad? Volg dan vooral de boys van RTMXL en Rotterdamse Dromers.

Waar kijk jij het meest naar uit? Laat het ons weten via @CityguysNL op Twitter

Doe ff sociaal joh!