Spring naar inhoud
Zoeken
Hendrix West Amsterdam

De Cler­c­qs­traat: hotspothemel in Ams­ter­dam West

Steven StrijboschSteven

In mijn studententijd kende ik de De Clercqstraat alleen door de Double Dutch-burgers en broodjes kip van grillroom Mesut. De afgelopen jaren heeft deze straat (én buurt) een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt — zeker op horecagebied. Voor de één een vloek, voor de ander een zege. Hoog tijd voor een overkoepelend artikel. Welke zaken zitten er tegenwoordig? En belangrijker: waarom moet je er absoluut heen?

Rotis­serie West

Als je zaak zowel in ons burger- als kipartikel staat doe je echt iets goed. Een paar jaar geleden werd ik verliefd op de Rotisserie door de Royale With Cheese en Brooklyn Lager op de menukaart. (Een referentie naar cultfilm Pulp Fiction en een van mijn favoriete brouwerijen, uit New York.) Sindsdien gebruik ik elke groepsgelegenheid om de F*cking Everything te bestellen en kun je me minimaal één keer in de maand aan de bar zien zitten voor de Monthly Special — een wisselende burgercreatie die werkelijk nooit tegenvalt.

Rotisserie

  • De Clercqstraat 81, Amsterdam
  • Beukenplein 17, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Rotisserie

Stacked T’s

Stacked T’s is een van de nieuwere aanwinsten van de De Clercqstraat. Toegegeven: tostizaak Stacked is niet goedkoop. Voor de tosti met kogelbiefstuk en truffel betaal je 12,50. Gelukkig staan er nog andere knallers op de kaart, waaronder een fantostische creatie met gefrituurde kip. Deze katerverpulverende unit is het serieus alleen al waard om langs te gaan bij deze zaak. Zeker als je vervolgens als toetje de tosti met Ibericoham bestelt. Het personeel mag trouwens ook nog wel op bloody-mary-les, maar de algemene potentie van Stacked is zeker zichtbaar.

Stacked T's

  • De Clercqstraat 32H, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

Cham­pa­naria Five Broth­ers Fat

Five Brothers Fat is ongetwijfeld de beste dateplek van Amsterdam West — mits je wederhelft niet vies is van het shared dining concept. Hier scoor je al een (goede) fles Spaanse cava voor, hou je vast, 14 euro. Gooi de bar vol met steak tartare, ribs, chorizokroketten en andere semi-Spaanse tapasgerechten en je komt gegarandeerd de rest van de avond de barkruk niet meer af.

Five Brothers Fat

  • De Clercqstraat 56, Amsterdam
  • Hobbemakade 64, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Five Brothers Fat

Hen­drix

Hendrix is zonder twijfel het meest complete café van de straat: een zonnig terras, een uitgebreide (lunch-)kaart en goede koffie van Lot Sixty One Coffee Roasters. Hier zie je ons obscure cityguides tikken van vuige Oostblokhoofdsteden terwijl we in hoog tempo een sloppy grilled cheese (basically een deconstructed vlamtosti) naar binnen werken. ’s Avonds worden de laptops ingeruild voor wijnglazen — en speciale Hendrix bierpullen, die wel héél lekker wegdrinken. Met o.a. Ijwit van Brouwerij ’t IJ, Weihenstephan Weizen en Brewdog Punk IPA op de tap zit ook de (bescheiden) speciaalbierkaart precies in ons straatje.

Hendrix

  • De Clercqstraat 82, Amsterdam
Tell me more
Hendrix West Amsterdam

Sterk

De beste avondwinkel ter wereld vind je in De Clercqstraat. Overdreven? Nee. Sterk heeft alles in huis voor plotselinge indrinksessies en vuige afterfeestjes. JP komt hier voor flessen champagne (en warme pannenkoeken) wanneer ‘ie weer een nachtelijke Tinder-date heeft binnengehengeld. Normalere mensen, zoals jij en ik, duiken hier de exorbitante biercollectie in. Zo bestaat de kans dat je ineens thuiskomt met een legendarisch lekkere inheemse Zuid-Afghaanse IPA met een zachtzoete afdronk. Of zoiets.

Sterk Amsterdam

  • De Clercqstraat 7, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

Bar Karak­ter

Toen Karakter-barman Bob mij ergens in 2016 een rondleiding gaf in deze zaak viel bij het zien van de kelder mijn mond open: hier MOESTEN we een Cityguys-feestje houden. En dat deden we. (Gelukkig zijn er geen foto’s van.) Inmiddels maakt chefkok Justin Brown hier fantastische Bao Buns en kun je er volle bak gasgeven in de af te huren karaokekamer.

Bar Karakter

  • De Clercqstraat 75HS, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Karakter

Café Thuys

Ik klaagde ooit grappend tegen het personeel dat ze veel te veel Coldplay en U2 draaiden. Instemmend besloot de barman toen Toto – Africa aan te zetten. Op repeat. Er is iets aan dit café waardoor ik er altijd graag terugkom. Thuys is misschien juist wel het tegenovergestelde van een ‘hotspot’: een simpel, bruin café waar de gentrificatie van de buurt met succes op afstand is gehouden. Toegegeven, ze hebben een prima burger op de kaart, maar hier moet je gewoon een keer aan de bar gaan zitten en een borrel bestellen. Of een Thuysfluiter van Brouwerij De Eeuwige Jeugd. Al is het in je eentje.

Cafe Thuys

  • De Clercqstraat 129, Amsterdam
Meerrrr info

Uiteraard is er nog veel meer te halen in de De Clercqstraat. Zo aten we eerder al bij Pazzi tijdens onze Pizza Bike Tour, bestelden we (uiteraard) een halve kip bij Van ’T Spit, verloren we dik met Scrabble bij Spelletjescafé 2 Klaveren en scoorden we onze outfit (en onze gebroken enkels) bij Toms Skateshop.

Toms Skateshop West

Heb jij mooie tips in Amsterdam West voor ons? Stuur dan even een mailtje naar tips@cityguys.nl

Dit vind je misschien ook wel tof!

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!