Spring naar inhoud
Zoeken
JP Meesters in wijn Cityguys e1532546365211

Maas­tricht: bour­gondisch geni­eten in Mestreech en Park­stad Limburg

JP Schaddé van DoorenSteven StrijboschJPSteven

Maastricht is al jarenlang een van onze favoriete bestemmingen voor een citytrip. In Nederland? Ja. In Europa? Ook. Het geweldige culinaire aanbod, de heerlijke gastvrijheid en de bourgondische leefcultuur (lees: ze houden van tanken) zorgen ervoor dat we ons behoorlijk snel op het gemak voelen. Verwacht weinig vlaai in deze guide, maar liefhebbers van bier, vlees en cocktails opgelet: voor deze plekken in Maastricht pak je direct de waterfiets. Of de trein, da's misschien makkelijker.

Cityguys TV

Cityguys in Maastricht

De Gou­verneur

Van al dat leven krijg je dorst. Bij De Gouverneur in Maastricht snappen ze die lijfspreuk maar al te goed. Ze noemen zichzelf een Biertaverne, maar wij noemen De Gouverneur liefkozend de Kloekkerk. Althans, die benaming past wonderbaarlijk wel bij het menu: een Bierbijbel met meer dan 250 (!) fantastische gerstesappen. Ook handig: ze hebben hier een bierkelder. Dus als er ooit oorlog uitbreekt nemen we linea recta de trein en gaan we daarin bivakkeren. Komen we in ieder geval niet om van de dorst.

Mocht je nog iemand nodig hebben om de complete Bierbijbel uit te spelen, stuur ons dan een berichtje op instagram.nl/cityguysnl.

De Gouverneur

  • Boschstraat 105, Maastricht
Meerrrr info

Onglet

Wie Cityguys een béétje volgt weet: wij houden wel van een speakeasy of een verborgen parel. Een locatie die zeker past in deze categorie is Onglet, in de Maastrichtse wijk Wyck. In dit oude slagerspand scoor je namelijk niet alleen een fantastische broodje porchetta (of een Limburgs worstenbroodje), maar via de verstopte koelcel kom je ineens terecht in een volledig, Michelin-waardig, restaurant. Het beste plekje van deze zaak is ongetwijfeld de chef's table, waar vleesliefhebbers voor €60,- p.p. het zesgangenmenu van hun leven krijgen voorgeschoteld. Van paté en croûte naar kalfszwezerik en van eendenlever naar de Kagoshima Wagyu Ribeye. Ja, da's lekker.

Onglet verandert elke twee maanden het menu, maar wat ons betreft duik je hier bij elk bezoek van Maastricht even in de koelcel – al is het dus "maar" voor een broodje.

Onglet

  • Wycker Brugstraat 27, Maastricht

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Broodje Onglet Maastricht

Een 'broodje' van Onglet

Meesters in Wijn

Wij rebelse rustverstoorders hebben de studiebanken al geruime tijd achter ons gelaten (een godswonder!), maar voor de Meesters in Wijn zijn we even het braafste jongetje van de klas. Alles in deze zaak heeft het thema "school"; van de menukaart in een schriftje tot de klassikale uitleg tijdens de proeverij. Gelukkig krijgen we na de tasting alleen een mondeling dictee, want nondejus delicieus is toch lastiger te spellen na 6 (!) fantastische wijnen. Meester, mogen we hier alstublieft nablijven?

Meesters in Wijn

  • Sint Pieterstraat 52A, Maastricht
Meerrrr info
Roger en JP Cityguys Meesters in Wijn Maastricht

Gulpen­er Bierbrouwerij

Maastricht ligt in de regio Zuid-Limburg, bekend om haar prachtige natuur, fascinerende historie en heuvelachtige landschap. Wij Stadsjongens vinden een brug over de gracht al steil, dus je begrijpt: wij zijn al snel onder de indruk van een paar bulten.

Los van de natuur en omgeving, valt er genoeg te eten en te drinken in Zuid-Limburg. In Gulpen, zo'n 25 kilometer ten zuiden van Maastricht, snappen ze onze dorstige levensstijl maar al te goed. Via de helden van Time to Momo kregen we een rondleiding bij de Gulpener Bierbrouwerij – iets wat al járen op onze afstreeplijst stond. Deze familiebrouwerij produceert zo'n 16 speciaalbieren – en brouwt het allemaal ook nog eens hartstikke ecologisch verantwoord. Zo worden gerst, tarwe, spelt en rogge allemaal lokaal ingekocht. Bij de buurman, letterlijk.

Een inspirerend verhaal (serieus!), maar bovenal: lekker. Bij de proeverij ga je diagonaal door het aanbod, van Ur-Pilsener naar IJsbock, van de limited editions (met o.a. de Amsterdamse brouwerij Oedipus) tot de kloosterbieren van Gerardus. Wij waren dusdanig onder de indruk dat we nu al niet kunnen wachten om volgende zomer het zonovergoten terras van Gulpener te bestormen.

Gulpener Bierbrouwerij

  • 6271 AE, Gulpen, Limburg

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Meerrrr info
Cityguys in Gulpener Brouwerij

Mr. Smith

Vijf jaar geleden zaten we voor het eerst aan de bar bij Mr. Smith, verscholen in een gewelvenkelder in Wyck. Voor ons op de houten bar staat een smokey old fashioned, erachter staat mede-eigenaar Pieter-Jan De Peuter. Eigenhandig wil hij laten zien dat liefhebbers niet naar "de grote stad hoeven" voor een fantastische cocktail. Met deze speakeasy lukt dat vrijwel direct – want hij scoort in 2017 meteen een Entree Award voor beste nieuwe cocktailbar van Nederland. Mr. Smith blijft must-visit in Maastricht, ook bij het derde, vijfde of tachtiende bezoek aan Mestreech. Zorg wel altijd dat je hebt gereserveerd!

Moeite met de deur vinden van deze speakeasy? Zoek naar de deurknop vermomd als cocktailshaker!

Mr. Smith

  • Rechtstraat 55, Maastricht
Tell me more
Mr Smith Cocktails Maastricht

Slapen in Maastricht

In het MABI-hotel – een oude bioscoop – hebben ze prachtige kamers. Het verhaal gaat dat in de films vroeger de pikante scenes eruit geknipt werden en daarom is het in het hotel ook een beetje verknipt. Willen we er nog meer over kwijt? Waar we altijd aanraden in de stad in plaats van in het hotel te ontbijten, geldt dat bij MABI zeker niet. Prosecco!

Een hostel mét een spa?! Bij The Green Elephant in Maastricht doen ze het gewoon. Drie sauna’s, een hammam en een cool-down ijswand. Voor een 'youth hostel' behoorlijk chic, maar daar houden we ook wel een beetje van. Of je nu met z'n tweeën een privékamer induikt of met een groep (tot zes personen) een grotere kamer huurt: bij The Green Elephant komen we zeker vaker terug.

The Social Hub (voorheen The Student Hotel) is ook een aanrader. De kamers komen met een gratis condoom op het nachtkastje. Dus. Op het dak van deze oude Sphinx-fabriek (wereldberoemd in Maastricht) vind je het beste uitzicht van de stad: Bold.

MABI City Centre Hotel

  • Kleine Gracht 24, Maastricht
Meerrrr info

Bistro Cro­quant

Trek jij regelmatig een FEBO-kroket uit de muur? Onze tip: sla Bistro Croquant in Maastricht dan maar even over. Serieus helemaal niets mis met een snackmuur (het liefst hebben we er eentje in elke ruimte van ons huis), maar als je bij Croquant een kroket hebt geproefd wil je gegarandeerd nooit meer anders. Rendang, paddenstoel-truffel, curry... de kroketten komen in allerlei soorten en smaken, en: ze zijn allemaal perfect. Voor de zoetekauw staat er zelfs een appeltaartkroket op het menu.

In Maastricht tijdens een zomerse dag? Hier dineer op het pittoreske (en picturesque) terras in een van de schattigste straatjes van Maastricht óf in de verscholen binnentuin.

Bistro Croquant

  • Achter de Molens 15, Maastricht
Tell me more
Bistro Croquant Maastricht

Le bon Vivant

Zoals zoveel andere topplekken in Maastricht vind je Le Bon Vivant ondergronds. En: dit restaurant is absoluut het (be)zoeken waard. Chef Björn Dijkstra kookt hier namelijk de sterren van de hemel (we vinden dat hij een Michelin-ster verdient). Het menu verschilt elke drie maanden (met het seizoen), maar verwacht hamachi ceviches en ossenstaart met dashi. Ook is er een volledig vegetarisch menu beschikbaar (met bijv. pastinaak i.p.v. eend). Dus ook je vegetarische date kun je gerust meenemen. Voor vijf gangen betaal je hier €74,50. Dat is geld, maar dan heb je ook het beste van de stad.

Le Bon Vivant

  • Capucijnenstraat 91, Maastricht
Meerrrr info

De Kaas­bar

Een Kaasbar op de Koestraat in Maastricht. Daar zit een woordgrap in. Helaas zijn we te veel in de wolken van dit concept om nog na te kunnen denken. Hier willen we elke namiddag binnenwandelen voor een fantastische (en betaalbare) borrelplank en een bijpassende wijn. Brie aux Truffes, Camembert Calvados en Pecorino Tartufo – en dan daarnaast nog zo'n 40 geweldige kazen om uit te kiezen... Nog niet opgewonden? Een flesje wijn kost hier 25,-. Ja, wij zijn verliefd.

De Kaasbar

  • 6211 HR, Maastricht, Limburg

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Kaasbar Maastricht

Mis je nog iets wat echt een Maastricht must do is? Laat het dan weten via @CityguysNL op Twitter of Instagram.

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!