Spring naar inhoud
Zoeken
Tinderdagverblijf eindhoven

Eind­hoven: gooi je keel nat in De Lichtstad

Steven StrijboschSteven

Geen stad in Nederland kent zoveel verandering de laatste jaren als Eindhoven. Met evenementen als lichtfestival Glow, de Dutch Design Week en het jaarlijks kampioenschap van PSV (haha) staat Eindhoven de Gekste op de voorgrond op het gebied van innovatie; ook in de horeca. Wij gingen op onderzoek uit en beloven je: in deze zaken gooi je gegarandeerd de keel nat.

Strijp S
IMG 1399

Houben

Er gaat geen week voorbij dat we géén worstenbroodje in ons gezicht stoppen, maar voor het echte werk moet je toch naar Eindhoven. Een bliksembezoek bij Houben is namelijk verplichte kost voor iedereen met een zwak voor brood, worst en de zin van het leven. Of je nu voor de traditionele, de truffel, de vegan-variant of een speciale editie (met o.a. Soenil Bahadoer) gaat: Houben is een essentiële tussenstop voor deze Brabantse lekkernij. Als het kon, willen we eigenlijk zo'n WA!?-worstenbroodjesfoodtruck (lekker Scrabble-woord) gewoon op ons dakterras of in de achtertuin.

Houben Worstenbrood

  • 5611 HC, Eindhoven, Noord-Brabant

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Tell me more

NH Col­lec­tion Eind­hoven & VANE Restau­rant / Skybar

Heel soms moeten wij ook slapen. Het leven van een Cityguy is namelijk soms best wel zwaar. Uitrusten doen we in Eindhoven overigens bijzonder weinig, maar áls we het doen, dan duiken we maar al te graag NH Collection Eindhoven in.

Geweldige suites (met bad, regendouche en hele fijn bedden waar je blijkbaar heel hoog op kunt springen) en ook nog eens uitzicht op het Philips Stadion van PSV. Oké, wellicht is dat laatste alleen leuk voor Steven. Waar we wel allemaal blij van worden: een bloody mary station bij het ontbijt.

Geen zin om te slapen? Laten we afspreken dat je hier sowieso even heen gaat om op de 13e verdieping een cocktail te drinken. Bij VANE heb je verreweg het beste uitzicht over de stad en stelt geen enkele cocktail op de kaart teleur. Pas wel op, als je op het terras gaat zitten bestaat de kans dat je ineens een aantal bier in je klauwtjes waait.

Van cava tot kazen, het ont­bi­jt van NH Col­lec­tion is miss­chien wel de beste die we ooit hebben gehad.

De Lin­de­hof**

In 10 jaar Cityguys zijn we @soenil_bahadoer wel tachtien keer tegengekomen. Of hij nou op tour was met z'n foodtruck, op Taste of Amsterdam stond in het Amstelpark of voor ons kookte in een of ander willekeurig bos op de Veluwe terwijl we Laphroaig-whisky dronken. We waren er (bijna) altijd bij.

Maar, nooit aten we écht bij hem. Bij De Lindehof** in Nuenen, vlakbij Eindhoven. Tot nu. Wat blijkt: eten bij de twee-sterren "Spicy Chef" is een bucketlist-ervaring om nooit te vergeten. Naast de nodige Brabantse gezelligheid zijn het vooral de Hindoestaanse roots van de chef waarom je naar het zuiden moet afreizen.

Een perfect gepocheerde kreeft met een rendang van asperges. Lamsnek met, jawel, roti masala. Heilbot met tandoori en ghoegri (pittige kikkererwten) en een bizar mals "sateetje". Tijdens het 7-gangen diner van Soenil maak je zelfs een eigen pita.

Restaurant De Lindehof**

  • Beekstraat 1, Nuenen

€€€€€ — Als de zaak betaalt

Tell me more
Soe­nil’s Hin­does­taanse roots komen in elk gerecht naar voren — ter­wi­jl je op Miche­lin-niveau natu­urlijk vaak klassiek Frans eet.
IMG 6727

Stads­brouw­er­ij Eindhoven

Net buiten het centrum, in een historisch industriepand aan de oever van de Dommel, kun je voor het eerst sinds 1953 (?!) weer écht Eindhovens bier drinken. (Bavaria telt even niet.) Tijdens een proeverij kregen we een Witte Dame (witbier, jawel), Orchestra of Angels (New England IPA) en de 400 Volt (Russian Imperial Stout). Daarnaast kent de brouwerij nóg 38 bieren op fles en tap… als je dáár geen dorst van krijgt zit je op de verkeerde website te loeren.

Stadsbrouwerij Eindhoven

  • Bleekweg 1, Eindhoven
Tell me more
Eindhoven cityguys gourmetmarket

Down Town Gourmet Market

Sorry, Rotterdam (Fenix) en Amsterdam (Foodhallen), de prijs voor beste gekunstelde voedselmarkt gaat dit jaar naar de Lichtstad. Down Town Gourmet Market aan de Smalle Haven heeft namelijk iets dat eerdergenoemde niet of nauwelijks hebben: sfeer. En dat is best knap, wetende dat de foodhal hemelsbreed twintig meter van het befaamde / beruchte Stratumseind te vinden is.

Down Town Gourmet Market

  • Smalle Haven, Eindhoven
Meerrrr info
Eindhoven cityguys eindje

DENF

Onder de rokken van de Witte Dame — het ex-hoofdkantoor van Philips — vind je DENF. Deze koffiebar heeft een fantastisch interieur mét zeer fotogenieke Star Wars-illustraties. Fijne bijkomstigheid: ook de designacademie en de stadsbibliotheek zijn hier gevestigd, dus als je hier koffieleut lijk je ook meteen creatief en/of intelligent. Hopen we dan.

DENF Coffee

  • Clausplein 4, Eindhoven
Tell me more

Van Moll

Bij Van Moll komen we voor een potje Rummikub en een heleboel potjes bier. Vooral de Doerak glijdt gevaarlijk lekker naar binnen. Van Moll organiseert ook jaarlijks een bierfestival in het karakteristieke Evoluon in Eindhoven. Wij zijn ooit vanuit Amsterdam speciaal naar deze UFO toegegaan, om er vervolgens achter te komen dat we helemaal geen kaartjes hadden. Dan weet je dat we fan zijn.

Van Moll

  • Keizersgracht 16a, Eindhoven

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Van Abbe

Van Abbe­mu­se­um

Natuurlijk is het Stratumseind, de grootste uitgaansstraat van Nederland, het begin (en het einde) van een heleboel legendarische avonden, maar overdag mag je hier ook gewoon komen. Over "het bruggetje" vind je namelijk het Van Abbemuseum, een van de meest interessante culturele locaties van Nederland. Van installaties tot kunstwerken en van futuristisch design tot multizintuigelijke museumruimtes: het Van Abbemuseum is absoluut het verdwalen waard.

Van Abbemuseum

  • 5611 ND, Eindhoven, Noord-Brabant

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Eindhoven cityguys kwaremont

Velosoof

Na de kolossale hipsterficatie van industrieterrein Strijp-S is ook NRE-terrein aan de beurt. Tussen de voormalig gashouders staat Velosoof; hier kun je prima bieren tussen de memorabilia van fietslegendes als Richard Virenque, Carlos Sastre en Lance Armstong. Met de Kwaremont 6.6% als doping is dit de perfecte plek voor wat kwali-tijd met wielerfanaten en andere raddraaiers.

Velosoof

  • Gasfabriek 3, Eindhoven
Tell me more

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!