Spring naar inhoud
Zoeken
Carmel Market Utrecht binnenplaats

Utrecht: de beste hore­ca van de Domstad

Steven StrijboschSteven

Waarom naar Utrecht gaan als je ook naar Amsterdam kunt? Terechte vraag. Wij gingen op pad naar de beste horeca van de Domstad om het tegendeel te bewijzen: van toekomstig Michelin-restaurant tot verstopte karaokekelder.

Malt Vault Utrecht Whiskey Tasting

The Malt Vault

Gelegen in de oude gewelven aan de Oudegracht in Utrecht, ligt het walhalla voor elke whiskyliefhebber. Voor ons, dus. Deze verstopte bar (we moesten stiekem via een reparatieboot terug op de kade klauteren) is misschien wel het beste concept dat we in tijden hebben meegemaakt.

Het hartelijke en gepassioneerde personeel zet hier namelijk in een ommezwaai een perfecte proeverij op de bar. Één whisky uit elke smaakcategorie: Lust (licht en fijn), Bliss (rijk en intens) en Ascendance (turf en rook). Zo proef je altijd iets wat je lekker vindt én iets wat je zintuigen uitdaagt. Kijk, dat is nu opwindend.

Zorg wel dat je ruim van tevoren een plekje geboekt hebt bij The Malt Vault, want hier wil je gegarandeerd aan de bar hangen met je vrienden. Of een date. Of met ons. Pretty please?

The Malt Vault

  • Oudegracht Aan De Werf 54, Utrecht

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Meerrrr info
Hoofdgerecht Hemel en Aarde Utrecht

Hemel & Aarde

Niet vaak zijn we zo onder de indruk van een eerste horecabezoek als bij Hemel & Aarde, het nieuwe restaurant in Hotel Nox. “Als deze zaak niet binnen een paar jaar (april 2023, red.) een Michelin-ster krijgt gaan we gewoon nooit meer naar Utrecht.” Serieus.

Het begint allemaal met het imposante interieur van het restaurant. Een vierkante vissenkom met spiegels, maar dan mooi. Prachtig, eigenlijk. Eenmaal aan tafel volgt een pretentieloos advies over wijn- en spijs. Bij Hemel & Aarde wordt namelijk niet gekookt van een vast menu, maar krijgt de klant dagelijks iets nieuws voorgeschoteld — met lokale seizoensproducten als leidraad.

We eten op deze avond zeven fenomenale gangen (€80,-), met onder andere makreel met gefermenteerde honing, zwezerik met mole en zwarte banaan en lamsnek met ansjovis. What’s in a name, maar alles wat deze avond op tafel verschijnt, blijkt dus hemels.

Hemel & Aarde

  • Keistraat 8, Utrecht

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Tell me more
Duke of Tokyo Utrecht Bar 4

Duke of Tokyo Shinjuku

Komt het ooit voor dat een tweede locatie van een concept nóg beter is dan de eerste? Karaokebar Duke of Tokyo heeft het in ieder geval voor elkaar, in een van de werfkelders aan de Utrechtse gracht. Via een fluorescerende tunnel en twee futuristische schuifdeuren loop je zo Shinjuku in. Met ongeveer evenveel karaokeruimtes als in het échte Japan.

Bij Duke of Tokyo channel je probleemloos jouw inner Spice Girl, Backstreet Boy of eh… Samson (van Gert). Moet je wel eerst even stevig ingevet worden natuurlijk. Naast de nodige bieren en sakés, scoor je hier cocktails zoals de Stayin’ Alive (mezcal, Talisker whisky, wasabi en yuzu) en de Stairway To Heaven (Don Julio tequila, Lagavulin whisky en groene thee). Kampai!

Duke of Tokyo Utrecht

  • Ganzenmarkt, 3512 GD Utrecht

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Bunk Hotel Utrecht Kerk Cityguys

Bel­gisch Bier­café Olivier

In Utrecht houden ze er wel van om monumentale kerken om te bouwen tot horecazaak. Naast BUNK Hotel heb je namelijk ook nog Belgisch Biercafé Olivier. Ook met het orgel er nog in. Aangezien bierdrinken onze religie is kunnen we wel wennen aan deze trend.

Belgisch Biercafé Olivier

  • Achter Clarenburg 6a, Utrecht

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Carmel Market Utrecht lunch

Carmel Mar­ket

De een noemt het Ibiziaans, de ander Midden-Oosters. Wij noemen Carmel Market: wow. Wie door de bescheiden entree rechtsaf slaat komt terecht in een oase van rust. Laat je niet misleiden door het Insta-interieur, want Carmel Market heeft een uitstekende menukaart. Zo deel je makkelijk de gegrilde zuurdesem met gerookte burrata, Turks brood met falafel en een katerverpulverende shakshuka. Al mag ‘ie voor ons best nog wat pittiger zijn.

We hebben het dan nog niet eens gehad over de gigantische cocktailpitcher die je hier bestelt, of de bewierrookte buren van The Streetfood Club en Rum Club. Net zo tot in perfectie gestileerd, maar nergens pretentieus of opdringerig druk. Da’s minimaal knap. Of het nu Insta-proof is of niet.

Carmel Market

  • Janskerkhof 10, Utrecht

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

Snack­bar El Greco

Volgens JP is dit de allerbeste Griek van Nederland. Nogal een uitspraak, maar ja, dronken mensen spreken de waarheid. Toch? Toegegeven, met een beetje fantasie heeft ‘ie nog gelijk ook. Tong- of danstechnisch gezien is El Greco misschien niet de meest verstandige keuze. Na een nachtelijke escapade met een pita gyros blijft namelijk heel Utrecht veilig op vijf meter afstand.

El Greco Snackbar

  • Ganzenmarkt 28, Utrecht

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Tell me more
Aziatisch eten Utrecht

Kim­made

Als glamourfotograaf (en part-time straatvoetballer) Tony Perez zegt dat je hier moet gaan eten, dan doe je dat braaf. Blijkt het dus nog lekker ook. Net als de rest van alle horecagelegenheden in Utrecht zit ook deze zaak aan de gracht. Duik hier de zogenaamde Food Village in en bestel de bavette met tomatenrijst en de lemongrass chicken — oh, en neem je vegetarische vrienden mee.

Kimmade Food Village

  • Oudegracht 61, Utrecht

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Meer tips voor Utrecht? Of moeten we nog een keer terug vanuit Amsterdam met de trein of waterfiets? Laat het ons weten via Instagram.

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!