Spring naar inhoud
Zoeken
Filterkoffie Fuku Amsterdam

Bos en Lom­mer: werken, eten en drinken in het wilde westen

Steven StrijboschSteven

Voor veel Amsterdammers is alles rond de A10 een doodenge hipsterbarrière. Jammer, want aangelegen stadsdelen zoals Bos en Lommer herbergen fantastische horecaconcepten, creatief ondernemerschap en — toegegeven — onmetelijk veel kebabzaken. Wie het toch aandurft om Amsterdam Centrum te verlaten voor het wilde westen schiet bij deze zaken in ieder geval altijd raak.

Podi­um Mozaïek

Wij foodsnobs zijn uiteraard een stelletje onoverkomelijke cultuurbarbaren, maar sinds kort heeft Bos & Lommer een gouden reden om cultureel verantwoord te doen: de nieuwe menukaart bij theater Podium Mozaïek. Chef Alex Filippopolitis heeft een Mediterraans geïnspireerd menu samengesteld, met fantastische prijzen. Voor 10 euro heb je al een 1/2 kip a la plancha, Porchetta on toast of een emmer Shakshuka.

Podium Mozaïek

  • Bos en Lommerweg 191, Amsterdam
Tell me more

Eetwinkel Buur­man & Buurman

Jarenlang stond er een hoekpandje leeg aan de rand van het Erasmuspark in Bos en Lommer. Twee buurmannen (aha!) begonnen met klussen, met een sfeervolle buurtpizzeria als resultaat — de werktafel is nooit weggehaald. Buurman & Buurman heeft een pizzamenu met een ruime keus aan vegetarische en veganistische opties, maar wij kozen voor de Parma: met parmaham, buffelmozzarella, truffeltapenade en Parmezaanse kaas. Perfect in combinatie met hun huisbiertje — een golden lager waar je er altijd nóg een van wilt bestellen. A je to!

Eetwinkel Buurman & Buurman

  • Mercatorstraat 171, Amsterdam
Tell me more
Buurman & Buurman Bolo

Fuku

Fuku is het nieuwe geesteskindje van Lex Wenneker: de allerbeste barista die Nederland ooit heeft gehad. (In 2018 werd hij tweede bij het World Barista Championship, de hoogste Nederlandse notering ooit.) De espresso’s, koffie’s en flat whites (van lokale koffiebranderij Friedhats) zijn hier van belachelijk hoge kwaliteit. Perfecte plek om een middagje te werken, toch? Nou, dat niet. De nieuwsgierige koffiepuristen aan de bar, het aanstekelijke enthousiasme van het personeel en de aanwezigheid van een uitermate interessante bierkaart maakt deze zaak niet bepaald workproof. Oh, en Fuku is volgens mij de enige koffiezaak in Amsterdam zónder wifi. Eigenlijk is het hier simpelweg veel te gezellig.

Wanneer Lex hier ook nog espresso martini’s gaat maken nemen we een slaapzak mee en gaan we hier nooit meer weg. (Dit is een dreigement.)

Friedhats FUKU Cafe

  • Bos en Lommerweg 136, Amsterdam
Tell me more
Filterkoffie Fuku Amsterdam

No Man’s Art Gallery

Wat ooit begon als rondreizende kunstpop-up heeft sinds september 2018 een vaste plek gekregen op de Bos en Lommerweg: No Man’s Art Gallery (NMAG). Hier lunch, brunch (broodje buikspek!) en dineer je letterlijk tussen de kunststukken. In tegenstelling tot Fuku kun je hier ook goed werken, vooral achterin, met uitzicht op de tuin. Elke twee maanden vind je bij NMAG een andere tentoonstelling van internationaal artistiek talent én een daar speciaal op aangepaste menukaart — zodat kunst en eten écht met elkaar verweven zijn. Cultureel verantwoord cocktails drinken kan hier trouwens ook: met een mimosa (€5,-) of een bloody mary (€7,-).

No Man’s Art Gallery

  • Bos en Lommerweg 90, Amsterdam
Meerrrr info

De School

Dit is een beetje valsspelen, want geografisch en buurttechnisch ligt De School zo’n 270 meter van Bos en Lommer. Hebben we natuurlijk schijt aan. Het is onze guide, niet die van jou. De School moest in eerste instantie Trouw — de wijlen technotempel — doen vergeten. Een, op papier, onmogelijke uitdaging, maar De School groeide in een paar jaar tijd uit tot een pronkstuk van het Amsterdamse uitgaansleven. Qua nachtelijke vermaak heeft het omgebouwde schoolgebouw de hoge verwachtingen (nagenoeg) waargemaakt. Daarnaast heeft de locatie een uitstekende binnenplaats en een magnifiek restaurant waar elke date gegarandeerd uitloopt op een potje tongen. Die bijbehorende sportschool daarentegen… mag van ons natuurlijk gestolen worden.

De School

  • Doctor Jan van Breemenstraat 1, Amsterdam
Meerrrr info

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!