Spring naar inhoud
Zoeken
Pendergast vlees Amsterdam

Ams­ter­dam West: de beste restau­rants & hotspots

Roger BloemRoger

"Amsterdam West is het nieuwe centrum!" Althans, daar begint het verdacht veel op te lijken. Weinig plekken in de hoofdstad waar zoveel gebeurt op horecagebied als in dit stadsdeel. Van de beste bakkerijen tot de fijnste terrassen, van karaokekelder tot champagnefestival. Dit zijn onze favoriete zaken van Amsterdam West.

Paindemie

Eigenlijk het enige goede van deze hele corona-ellende: Paindemie. Eerst als tijdelijke pop-up bij Maris Piper in De Pijp, in het voorjaar van 2022 als vast concept neergedaald op de Kinkerstraat. Beneden open voor snelle tosti's in een waanzinnig Japans metrostation (serieus), en op de eerste verdieping als sjieke speakeasy wijnbar.

Op de begane grond is het al gekkenhuis, moet je nagaan dat chef Guillaume de Beer boven helemáál los gaat met de menukaart. Denk aan een tosti met escargot (ja echt!) of de bovenstaande toast met paling. Geserveerd op een zilveren tray, met een bijpassende wijn. Elk moment van de dag is op deze manier tostitijd.

Paindemie

 • 1053 EC, Amsterdam, Noord-Holland

€€€ — Af en toe

Tell me more

De Japan­ner

Als we het over één van de favoriete restaurants van Cityguys hebben wordt De Japanner al snel genoemd. Een aantal jaar geleden werden onze harten gestolen door het chef’s menu van deze zaak, waarbij je voor €31,50 je diagonaal het menu door gaat en je gerechten voorgeschoteld krijgt als beef tataki, hamachi sashimi, agedashi tofu, en één van onze favorieten: herring sashimi, haring op Japanse wijze. Geloof ons: we gaan hier zelfs heen voor de spinaziesalade. Pas als de sushi op tafel komt kun je teleurgesteld gaan kijken. Dit betekent namelijk dat het festijn voorbij is.

Cityguys protip: deze zaak is populairder dan JP bij de vrouwen, dus reserveren is een goed plan. (Dit kan tot 19:00 uur)

De Japanner

 • Bilderdijkstraat 203, Amsterdam
 • Albert Cuypstraat 228, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Tell me more
Kimchi Steak Tartare op beenmerg Japanner

De kimchi steak tartare op beenmerg is een killer van een gerecht

Lit­tle Collins

De brunchpioniers van Little Collins kwamen dit jaar vanuit de Pijp naar Amsterdam West voor de opening van de tweede zaak aan de Bilderdijkstraat. Rijen met brakkige brunchers rond het middaguur waren het gevolg, maar inmiddels kun je hier redelijk snel aanschuiven. “Sorry you had to wait so long to order” krijgen we te horen nadat we net drie minuten naar de menukaart zaten te staren.

Ik weet eigenlijk alleen maar dat ik een kop koffie nodig heb. “No worries.” Met een glimlach vertelt ze dat ze zo terugkomt voor de rest. De zaak is vol en de service en snelheid is bij deze Nieuw-Zeelandse brunchspot is fantastisch.

Op de menukaart vinden we dit keer de pastramiwaffle. Een potatoe en gruyère waffle met pastrami. De keuze tussen de smokey bloody mary en de kimchi bloody mary is moeilijker. Beide schuren ze tegen het ongemakkelijke aan door de funkyness van het drankje, waardoor je kippenvel krijgt bij elke slok die je neemt. Dit. Elke zondag graag.

Little Collins

 • Eerste Sweelinckstraat 19F, Amsterdam
 • Bilderdijkstraat 140, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Litlle Collins Amsterdam West

Dit vind je misschien ook wel tof!

Pen­der­gast

De barbecuegerechten van Brandon zijn al een paar jaar de allerbeste van de stad. Zo goed dat dit fantastische kleine buurtrestaurantje in de Spaarndammerbuurt vleesliefhebbers uit de hele stad naar zich toe trekt.

Om al dat lekkers zo goed mogelijk te serveren wordt alles ’s ochtends al in de barbecue gedaan. De pork cheeks zijn hier fantastisch, maar voor de mensen die hier voor het eerst komen raden we de sharing platter aan met sidedishes als mac and cheese, baked beans (met pulled pork!) en de potatoesalad. Perfect om te delen met twee of drie personen en is één van de beste value for money deals van de stad.

Pendergast

 • Groen van Prinstererstraat 14, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Pendergast vlees Amsterdam

De sharingplatter van Pendergast

Rotis­serie

De beste burgers in Amsterdam West eet je al een paar jaar bij de Rotisserie aan de Clerqstraat. Bij deze rotisserie kun je aan de bar gaan zitten voor een portie Fried Chicken Hot Sauce Fries en een biertje. De klassieker op de kaart is de dubbele “Royale with Cheese” voor €10,50, maar vergeet absoluut niet te vragen wat de monthly special is.

De “F*cking Everything” met wings, ribs, onion rings en gefrituurde kip is de ideale starter voor als je met een aantal man hier burgers komt eten.

Rotisserie

 • De Clercqstraat 81, Amsterdam
 • Beukenplein 17, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Rotisserie Kipburger Amsterdam Oost

We gaan hier zelfs naartoe voor de kipburger

Dit vind je misschien ook wel tof!

De pizza’s van nNea zijn zo fluffy als je knuffel­beer van vroeger.”

nNea

Je wordt hier ondergedompeld in de wereld van mede-eigenaar Vincenzo Onnembo, de deegmeester die zijn deeg ruim dertig uur laat rijzen. Bij binnenkomst valt direct het interieur op, want hier vind je geen enkel pizzacliché. De zaak voelt met de betonnen muur, de witte tafeltjes en tegeltjes meer op een hippige koffiezaak. De gigantische gele pizza-oven trekt daardoor nog meer de aandacht.

Eenmaal aan tafel besluiten we drie pizza’s te delen. Of we drie gangen pizza willen. Eh, ja. Tachtien (pizza)punten voor dit idee! De pizza’s komen inclusief schaar en instructies van chef Vincenzo zelf om ervoor te zorgen dat je z’n fluffy kortst niet verknipt. Eerst een klein knipje, en dan pas helemaal door laten glijden, zodat je de korst niet platdrukt. Het lijkt net werken.

De Margherrata lijkt ook echt op een voorgerecht en over de fluffynessfactor van dit deeg is echt geen woord gelogen. De Cabo-Noord met vis proeft bijna alsof je pizza met kreeft aan het eten bent en de Van Gogh is een waardige afsluiter. Tenminste… totdat de beste man komt vragen of we nog een dessert willen. We bestelden een extra pizza, want van deze pizza’s blijf je eten.

nNea

 • nNea Pizza, Bilderdijkstraat, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Nnea Pizza pizzeria

De pizza’s van nNea zijn zo fluffy als je knuffelbeer van vroeger.

Bar Cen­traal

Deze spot hangt tussen wijnbar en restaurant in. Ideaal voor een wijntje, maar ook zeker om goed te eten. In deze knusse zaak kiezen wij er graag voor om plaats te nemen aan de bar rond de keuken. Hier heb je onwijs goed zicht op de keuken waar fantastische kleine gerechtjes worden geserveerd voor prijzen vanaf €7,-.

De menukaart van Bar Centraal staan redelijk veel groente gerechtjes. Waardoor het een ideale plek is om je vegetarische vrienden mee naartoe te nemen. Meer culinaire vegetarische restaurants vind je in de Vegetarische restaurant guide.

Bar Centraal

 • Ten Katestraat 16, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Tell me more
Vegetarische restaurants culinair

Branie

In dezelfde straat vind je een bar vol Amsterdamse gezelligheid met topcocktails vanaf €8,50 tot maximaal een tientje.

Op de menukaart staan de door ons zo geliefde bao buns, waarvan die met de perfecte soft shell crab sowieso niet op je bestelling mag missen. Naast bao buns en saté vind je hier ook een aantal verrassende gerechten zoals een frisse theesalade. (Yep! We bestelden dit en werden er blij van).

Ontzettend gaaf is de KFC (Kentucky Fried Champignons). Een vegetarisch gerecht dat oogt en dezelfde structuur heeft als de krokante kipstukjes van onze geliefde kippenboer uit de VS.

Branie

 • Ten Katestraat 26a, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info
Bao Buns en KFC Branie

De bao buns en KFC van Branie

Ook zo gek op Bao Buns? Hier eet je nog meer van deze donzige fluffy broodjes: Lees onze Bao bun guide.

Food­hallen

Nog steeds een perfecte spot om af te spreken voor een borrel. Vooral als er nog een deel moet eten, terwijl de rest van de groep al de keeltjes aan het smeren is met bier, wijn of gin tonics. Het gevarieerde aanbod van de foodstands zorgt ervoor dat je altijd aan je trekken komt. Onze favorieten: De taco’s van Taqueria Lima zijn wellicht wel de beste van de stad en de pizza met truffel van Renato’s is te lekker om niet te bestellen.

De Foodhallen

 • Bellamyplein, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Foodhallen renatospizzeria

Dit kun je niet weigeren, toch?

Aangezien je wellicht vaker in Amsterdam West komt hier nog een aantal laatste tips. De meest fantastische koffies drink je bij Fuku in Bos en Lommer. Voor klassieke arcadefun als flipperkasten, shooters als Time Crisis en airhockeytafels sturen we je naar Ton Ton West in het Westerpark.

Nog even dit

Het kan zijn dat je eerder op dit artikel bent geweest en dat je toen wat anders las dan nu. Dat klopt! Want net als dat de Amsterdamse horeca verandert veranderen wij dit artikel, zodat je altijd op de hoogte bent van de allerbeste restaurants in de stad. In september 2019 is dit artikel voor het laatst herschreven.

  • Frits
  • Floor17
  • Little Collins West
  • Ken Sushi
  • Ken Sushi, ivm verhuizing naar Amsteldijk
  • Happyhappyjoyjoy ivm faillissement.

Mist jouw favoriete spot in West? Laat het dan weten via @CityguysNL op Twitter of stuur een tip via tips@cityguys.nl

Dit vind je misschien ook wel tof!

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!