Oman: Culinaire trip naar Salalah
Oh man, wat een land. Prachtig. Gigantisch ook. En zeg je Oman, dan zeg je misschien al snel hoofdstad Muscat, maar er is veel meer te doen. Helaas is er geen directe vlucht van Nederland naar Oman (hallo KLM, lezen jullie mee?). Er zit dus niets anders op dan een tussenstop, tenzij je al in de buurt bent. Denk: Dubai, Abu Dhabi, Doha. Dan ben je er met een kort vluchtje zo en kun je ook rechtstreeks naar Salalah.
In de omringende landen kiezen zowel locals als expats ook vaak voor Salalah, omdat het tropisch groen is, met watervallen en geweldige stranden. Die zijn inderdaad prachtig, maar wij stadse jongens hebben die rust en natuurlijk uitgebreid met: bbq'en op het strand en tussen de kamelen, om daarvan meteen kamelenmelk te drinken, de beesten te aaien én te proeven. Lekker.
Overnachten: van kamperen tot het beste resort Al Baleed
In Oman mag je overal wild kamperen, van de uitgestrekte woestijnen en bergen tot verborgen wadi's en verlaten stranden. Bijna overal kun je je tent opzetten en 's nachts lekker naar de sterrenhemel loeren. Oman staat bekend als een van de veiligste landen in het Midden-Oosten, dus je hoeft je nergens zorgen over te maken. Mocht je dit overwegen met bijvoorbeeld een 4 wheel drive, check dan vooraf wel even goed waar je wilt kamperen en zorg voor voldoende water.
Wij kozen voor de luxe variant. Want wat je in het wild niet hebt, is een zwembad voor je huis. Dat hebben ze bij Al Baleed wél. Leek ons een goed idee. Kost wat, maar dan heb je wat. In het resort wordt elk jaar een culinary foodfestival georganiseerd. Wij denken bij een foodfestival aan De Rollende Keukens, maar in Oman betekent dit een maand lang bijna elke dag een diner met verschillende sterrenchefs.
We raden dus aan om hier te overnachten tijdens het festival, maar ook de overige 11 maanden kun je hier prima vrblijven. Het beste hotelontbijt ever, heerlijk strand, prachtige infinity pool, leuke jazzbar. En hadden we al gezegd dat je privé ook een zwembad voor je huis hebt?
Kameel kanen bij Madhabi Bin Amar
Als je van het vliegveld linksaf slaat richting Salalah, kom je langs een rij restaurants waar je kameel kunt eten in verschillende zaken. Hier moet je heen, of het nu aan het begin of aan het eind van je reis is. Hier wordt in de verschillende restaurants traditioneel gebarbecued, er wordt gegrild op steentjes. Ze noemen het 'Muthbe grillen', naar de naam van de streek in Dhofat. Hierdoor wordt het vlees knapperiger.
Van het dier dat wordt gegrilld wordt in Oman alles gebruikt. Denk dus aan geitenkoppen, maar ook orgaanvlees van de kameel in een soort gegrilde worst. Geweldig lekker. De verschillende delen van de kameel worden gebruikt voor bijvoorbeeld stoofvlees, gegrilld op een spies of als ze het langer willen kunnen gebruiken: Confit de kameel.
Bij Madhabi Bin Amar zijn aparte ruimtes waar je kunt eten, die overigens ook als gebedsruimte worden gebruikt. Er is ook een vip ruimte achterin, waar airco is. Eten doe je ook in de VIP gewoon op de grond.
Als de biertjes 15 euro kosten, gaat zelfs JP wel eens kijken hoe de zon onder gaat
Dishdasha
Je hebt vast wel eens van een djellaba gehoord, zo'n jurk voor kerels. De variant in Oman wordt dishdasha genoemd en bij een kledingzaak koop je er al één voor zo'n 25 á 30 euro. Bewonderenswaardig hoe de Omani zo'n dishdasha altijd schoon lijken te houden. Heel relaxed om te dragen, want het werkt goed tegen de hitte.
Bezienswaardigheden Dhofar regio Mirbat & Salalah
Ooit was Mirbat de hoofdstad van de regio Dhofar, maar daarvoor moet je wel terug naar het jaar 900. De oude souk is dus ook helemaal vervallen, maar ernaast staat nog wel een prachtig kasteel. Hier bezochten we ook de vismarkt, waar vermoedelijk nooit toeristen komen en een begraafplaats met de tombe van Muhamed Bin Ali.
In Salalah is de Sultan Qaboos moskee gigantisch en zeker het bezoeken waard. Het paleis van de Sultan (Qasr Al-Hosn) is ook enorm, maar niet open voor publiek. De vismarkt van Salalah is hier wel top (er is ook een gedeelte groente en vlees), hier kochten we wat vissen die we later op het strand zijn gaan BBQ'en. Mocht je dat nu niet van plan zijn, maar wél zin hebben in vis of kameel; rondom de markt zijn enorm veel restaurantjes waar we graag nog eens naar terug zouden gaan om te proeven.
Wat je ook doet, drink in Oman een Omani koffie Kahwa". Die wordt hier vaak gemaakt met saffraan, rozenwater en kardemom en soms komt daar nog kruidnagel en kaneel bij. Heel lekker. Je vindt ook Omani Sweets op verschillende plekken, ziet er prachtig uit maar dat is niet per se de Cityguys favoriet van de trip geworden.
Avontuur en rust buiten Salalah
We weten ook wel dat we Cityguys heten. Stadsjongens. Maar rondom Salalah vind je bergen, woestijn en zee dus moesten we ook even de stad uit. Wij werden door Salalah Glory Tours rondgereden en die deden dat geweldig. Van picknicken in de buurt van Wadi Darbat, de zonsopgang bekijken bij Jabal Samhan of een boom bekijken op het UNESCO gebied 'land of Frankincense'. Oman staat van oudsher namelijk bekend vanwege de Frankincense geuren die uit deze bomen werden gemaakt. Vroeger was een kilo frankinschen net zo duur als een kilo goud, een beetje zoals benzine nu.
Fazayah Beach
Met onze gids deden we ook een BBQ op het strand van Fazayah, ruim een uur rijden ten zuiden van Salalah. Prachtig strand, voor een BBQ maar natuurlijk ook voor een duikje in het - warme - water. Er zijn nog meerdere leuke strandjes in de buurt, maar dit was verreweg onze favoriet. Vast vanwege de BBQ. Je kunt hier natuurlijk prima zonder gids heen, maar onze gids liet ons eerst een vis uitzoeken op de markt van Salaha, die hij vervolgens hier ging bereiden. Geinig. Ook liet hij ons kamelenmelk drinken rechtstreeks uit een kameel, bezochten we het sinkhole van Oman (tja, best diep) en ervaarden we 'gravity road'. Wij vinden zo'n gids dus geen slecht idee.
Woestijnkamp in Rub Al Khali
Deze gidsen wisten ons zelfs de woestijn in te krijgen. Eerst lunchen bij een bedoeïenenfamilie. Dat betekent bij elke hap eten ook een beetje zand. Om vervolgens 157 kilometer offroad te rijden naar het kamp vlakbij de grens Saoedi-Arabië. Na een aantal fata morgana's te hebben gezien, kom je langs een oase om vervolgens bij woestijnkamp Eco Quarter Lodge te komen. Daar is een bron met water uit de woestijn, met wel een flinke lucht van fosfor maar waar je wel in kunt zwemmen. Hier zie je de zon mooi op komen en ondergaan, kun je prachtig sandboarden en vind je verreweg de beste plek om 's avonds naar de sterrenhemel te kijken. Neem een boek mee, want hier kennen ze geen WiFi. Na het eten zit er niets anders op dan gebroederlijk een waterpijp te roken.
Overnachten
In het zuiden van Oman kun je ook prima een tijdje niks doen en waar doe je dat beter dan op een resort? Vanaf Salalah is het een uurtje rijden naar Alila Hinu Bay, zo'n resort waar alles klopt: infinity pools (er zijn er twee, ja), strandje, geweldige huisjes en ook meerdere restaurants. "SeaSalt" met een Aziatische twist en The Orchard, waar we traditioneel langzaam gegaard lamsvlees aten dat zo lekker was dat ik er nog vaak aan denk.