Spring naar inhoud
Zoeken
Kopstootje bij Wynand Fockink

Beste proe­flokalen van Amsterdam

Steven StrijboschSteven

Wat de boer niet kent... dat drinkt 'ie niet. Nu hebben wij daar bijzonder weinig last van, maar wij willen ook wel eens wat anders dan een vaasje Heineken en een Scheepsjenever. Op deze plekken drinken we het oudste óf juist het nieuwste in de wereld van bier, jenever en likeur. Voor ieder wat drinks!

Wynand Fockink

We beginnen bij het beste proeflokaal van de stad (de wereld?): Wynand Fockink. Minimaal de tachtiende keer dat we deze horecazaak onbeschaamd noemen op deze waanzinnige website. Wat wil je eraan doen? Schrijf een brief.

Wynand Fockink is dé plek in Amsterdam om traditionele Nederlandse jenevers, likeuren en brandewijnen te proeven. Kom niet aan met 'nee gadver jenever vies veel te zwaar dadelijk ga ik zingen'-onzin, hier gaat de proeverij door totdat je daadwerkelijk iets hebt gevonden wat je te pruimen vindt. Pruimenlikeur, bijvoorbeeld.

Blijf wel met je tengels van het glas af als Hans of een van het andere (veel te) vriendelijke barpersoneel het tulpglaasje voor je inschenkt: de eerste slok moet je altijd met-zonder-handen naar binnen te slurpen.

Genoeg gebogen voor de bar? In de zomer bestel je hier een kopstoot (Brand Up met "een 3 of een 5") via het raam aan de straatkant.

Wynand Fockink Proeflokaal en Slijterij,

  • Pijlsteeg, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more
Dit proe­flokaal is de ide­ale spot als het hoofd­je nog née’ zegt, maar het keelt­je weer ja’.
IMG 4196

Proe­flokaal In de Wildeman

Proeflokaal In de Wildeman is een absolute klassieker (en wat ons betreft een verborgen parel) in Amsterdam. Geen chaos, gelal en grote groepen biertikkers. Gewoon, ongecompliceerd bier proeven. Zo'n 200 flessenbieren en 18 bieren van de tap. Dan ben je dus wel een middagje bezig.

Met ons verwacht je natuurlijk chaos, crisis in de zaal, maar bij In de Wildeman komen we dus voor onze rust. Is dat een teken dat we oud beginnen te worden? Onwaarschijnlijk. Dit proeflokaal is de ideale spot als het hoofdje nog 'nee' zegt, maar het keeltje weer 'ja'.

Proeflokaal In de Wildeman

  • Kolksteeg 3, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
IMG 1468

Proe­flokaal van Wees (De Admiraal)

De eerste in deze lijst met een ouderwets drankorgel in de zaak. Dan weet je dat het een proper proeflokaal betreft. En nee, we hebben het niet over één van de Cityguys, maar een stellage met drankvaten.

De Van Wees Distilleerderij aan de Herengracht heeft een indrukwekkend assortiment jenevers en oud-Hollandse likeuren. Wij hangen hier het liefst aan de bar met huiskat Mango aan onze zijde, maar ook elders in en buiten deze grot (in a good way) zit je hartstikke romantisch.

Eigenlijk gooien we nooit bitterballen in de frituur, maar hier maken we wel eens een uitzondering. Of gaan we voor wat kaas; in blokjes- of fonduevorm. Ook horen we goede verhalen over de mosselen, dus daar moet JP maar een keer een recensie van schrijven.

Proeflokaal van Wees

  • Herengracht 319, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
IMG 8383

Dis­tilleerder­ij t Nieuwe Diep

Als je ons helemaal naar het Flevopark in Amsterdam Oost weet te krijgen dan doe je iets behoorlijk goed. We zijn niet lui, we zijn gewoon heel erg verwend.

In dit geweldige oude pompstation (waterrr, geen benzine, menschen) midden in het park drink je huisgemaakte jenevers en leukeren. Plof hier neer op het grote terras, met een idyllisch uitzicht en minimaal 5 tot 20 honden aan je voeten. Gooi er wat lokaal geproduceerde kazen en vlees tegenaan en heel veel beter gaat je zondagmiddag niet worden.

Ook leuk: sinds kort hebben ze ook hun eigen ciders. En aangezien we dat tegenwoordig lekker vinden (thanks, Pelusa) is dat hartstikke fijn.

Distilleerderij 't Nieuwe Diep

  • Flevopark 13a, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
C50479e1 67a5 41ed 8ea3 ec8b1f1b9f2c

Proe­flokaal De Drie Fleschjes

Eigenlijk enige reden waarom we ooit nog in de buurt van De Dam komen. Hier vind je namelijk het oudste proeflokaal van de stad: De Drie Fleschjes. Met vijftig vaten in het drankorgel (is 'ie weer!) de grootste van Amsterdam. Hier drink je onder andere het hele Bols-assortiment: van jenevers tot Corenwynen.

Trots van de kaart is uiteraard De Kopstoot. Eigenaar Johannes Bulthuis zorgt er eigenhandig voor dat je altijd een jenever vindt die perfect past bij je bierkeuze -- al is het een Bolleke.

De Drie Fleschjes

  • Gravenstraat, Amsterdam
Meerrrr info
De Drie Fleschjes Amsterdam Centrum 4

Proe­flokaal Arendsnest

Proeflokaal Arendsnest is al meermaals het begin of het einde geweest van een van onze Brouwereizen. Of je hier nu begin van de middag op het terras, of aan het eind van de dag aan de bar hangt: hier hebben ze een biertje voor elk moment. Met meer dan 150 bieren, waarvan minimaal 50 van Nederlandse bodem is dat ook niet verschrikkelijk vreemd.

Lees meer over Proeflokaal Arendsnest in onze Amsterdam Tapmap.

Proeflokaal Arendsnest

  • Herengracht, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Tell me more

Dit vind je misschien ook wel tof!

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!