Beste vlees van Amsterdam
Als je Cityguys opzoekt in het woordenboek staat er 'carnivoor' naast. Echt waar. Kijk maar. In dit artikel vertellen we waar je naar toe gaat voor de lekkerste stukken vlees, steaks, cuts, gebarbecuede biggetjes, slow-cooked brisket en spareribs. Een lastige selectie, maar we hebben wel ooit voor hetere vuren gestaan.
Sagardi
Sagardi opende in 2020 op de Spuistraat (naast Restaurant d'Vijff Vlieghen) en sindsdien dromen wij van Txuleton. Door het eeuwenoude pand heb je het idee dat dit restaurant er al jaren zit. Aan de voorzijde van het restaurant kun je beginnen met een drankje en pinxtos in de bar. Daarna baan je je een weg, via een koeling vol gedroogd vlees (en de open keuken met vuur) naar het prachtige restaurantgedeelte.
Op het menu traditioneel gegrilde "txistorra" (Baskische worst), gebakken kabeljauw (met Baskische cider) en de "Morcilla", de lekkerste bloedworst die we ooit aten. Het hele menu is om je vingers bij af te likken en de absolute ster van de avond is de “Txuleton”; een eeuwenoude traditie uit de oorsprong van de Baskische vleesgrillers. Zonder twijfel een van de allerbeste vleesgerechten die we ooit in Amsterdam aten.
Cityguys pro-tip: je kunt deze Txuleton op meer plekken ter wereld eten. De eerste Sagardi werd door de broers Iñaki en Mikel López de Viñaspre geopend in Barcelona en er zijn nog veel meer Sagardi's.

Sagardi heeft de “Txuleton” geperfectioneerd. (Pro tip: kluiven!!!)
Het pand waarin Sagardi gevestigd is, is geweldig.
Salmuera
Salmuera is vernoemd naar de klassieke Argentijnse smaakmaker van water, knoflook, zout en rozemarijn dat, uiteraard, hier op elke tafel staat om over je vlees te gieten alsof het gratis is. Voor Salmuera komen we echter niet alleen voor de vleesgerechten, maar willen we eigenlijk altijd de hele kaart. Inderdaad: alles.
Onze maandelijkse bestelling bestaat uit de klassieke ceviche, de pulpo van de grill, de lechon (het gegrilde biggetje besprenkelt met salmuera) en de aroz de campo. Daarnaast laat je je helemaal onderdompelen in de cocktails van Martin Eisma en de probeer je meerdere van de tachtig mezcals op de backbar.
Cityguys protip: Ben je met een hele groep vleeseters, maar heb je één iemand erbij zitten die alleen vis eet? No worries! Hier serveren ze dus ook fantastische ceviche en overige visgerechten.
Soms bestellen we al het vlees bij Salmuera
De classic ceviche van Salmuera is waarschijnlijk de beste van de stad
Selva
Het liefst consumeren we ons vleesch in donkere etablissementen en verstopte tacokelders. Selva, gelegen op de 24e etage van het Nhow Hotel in Amsterdam Zuid, is misschien wel het meest tegenovergestelde daarvan. Een soort ode aan het regenwoud, gecombineerd met de carnavaleske kleuren zoals je ze kent uit de Braziliaanse optochten. Leuk, voor de verandering. Aardig uitzicht ook, maar de echte eyecandy ligt op je bord. Hier bestel je Picanha Rodizio (Braziliaanse Rump Steak), Picanton Caipira (gemarineerde babykip) en als je ons echt jaloers wilt maken: de Livar Aguja de Lechon al Grill. Zorg er wel voor dat je deze wegspoelt met een rij cocktails van Sonora – de naastgelegen rooftopbar.
Ook voor de visliefhebber is er bij Selva een fantastisch alternatief, voor de Lubina (zeebaars) komen we zeker nog een keer terug!
Pendergast
Eén van de beste meatspots in Amsterdam is toch wel Pendergast. Eigenaar Brandon bracht de Kansas BBQ gerechten van zijn oma naar Amsterdam en daar worden wij gruwelijk blij van. Om al dat lekkers zo goed mogelijk te serveren wordt alles ’s ochtends al in de barbecue gedaan. De pork cheeks zijn hier fantastisch, maar voor de mensen die hier voor het eerst komen raden we de sharing platter aan met sidedishes als mac and cheese, baked beans (met pulled pork!) en de potatoesalad.
Cityguys protip: Aangezien de bereiding van de meeste gerechten hier acht uur duurt, kun je het beste reserveren en de gerechten al apart laten leggen om er zeker van te zijn dat deze niet op zijn voordat je aankomt.
Cannibale Royale
Dat het logo van Cannibale Royale een gigantisch mes is zegt genoeg. We overdrijven niet eens als we zeggen dat Cityguys minimaal 100x bij Cannibale Royale zijn geweest (Alleen JP eet hier al wekelijks). Cannibale doet eigenlijk alles goed voor een fantastische prijs. De ribs zijn onze favoriet, want hier kun je de botjes letterlijk tussen het vlees vandaan halen. Ook de burgers horen nog steeds bij de beste van Amsterdam.
Cityguys protip: Zin in een kilo vlees? Dat kan hier! Wel een dagje van te voren bestellen.
Cannibale Royale
- Handboogstraat 17a, Amsterdam
- Lange Niezel 15, Amsterdam
- Ruysdaelkade 149, Amsterdam
- Mt. Ondinaweg 32, Amsterdam
- Rozengracht 114, Amsterdam
€€ — Het liefst elke dag
Een oude foto van de ribs. We moeten weer eens langs.
Café De Klos
Hier een plekje aan de bar krijgen is nog moeilijker dan om 03:00 uur ’s nachts de Jimmy Woo binnen te komen. Als je dit wel lukt bestel je sowieso een limonade aan de bar, zodat je de rest van de avond compleet belachelijk wordt gemaakt door het personeel. De rest van de avond geniet je van Amsterdamse gezelligheid, vaasjes en ribs die van het bot vallen. Of de lamsschouder, ook geweldig. Niet vergeten: altijd even Kim de groeten doen van de Cityguys als je er bent.
Pompstation
Dacht jij dat een romantische date niet goed samengaat met vlees eten? Dan ken je Pompstation nog niet! Pompstation is gevestigd in een oud, jawel! Pompstation. De pompen die in dit honderd jaar oude gebouw stonden zitten tegenwoordig onder de grond, waardoor er ruimte is gekomen voor een fijn restaurant in dit supermooie gebouw. De eigenaren besteden flink wat tijd aan de programmering van de live muziek die hier elke week van donderdag t/m zondag wordt gespeeld. Dit alles natuurlijk onder genot van een superlekker stuk vlees!
Pompstation
- Zeeburgerdijk 52, Amsterdam
Zin om nog meer trek te krijgen? Kijk dan vooral onderstaande aflevering van De Cityguys Selectie over het beste vlees van Amsterdam. Abonneer je jezelf ook gelijk even?
Nog even dit
Op Cityguys schrijven we alleen over de allerbeste zaken van de stad. Dit betekent dat dit artikel geregeld wordt bijgehouden / geüpdate en dat er restaurants van de website verdwijnen als we iets beters vinden. Absoluut niet slim voor je resultaten in Google, wel ontzettend handig voor jou als lezer.
-
- Roses by Sal heeft een nieuwe eigenaar, gelukkig kun je voor een fantastische vleeservaring nog steeds terecht bij Salmuera.
-
- Het Baskische grillrestaurnt Sagardi is geopend. En wow. Dit moet
-
- The Beefsteak Club i.v.m. sluiting.