Spring naar inhoud
Zoeken
JP TiNLE Burger Rotisserie

Vette Vega(n)plekken in Amsterdam

Steven StrijboschSteven

Onlangs is Amsterdam bekroond als ‘dé veganhoofdstad van Europa’. Nu staan wij als Cityguys-carnivoren niet bepaald bekend om ons strikte vegandieet, maar voor deze guide laten we onszelf eens van de meest diervriendelijke kant zien: waar in de hoofdstad eet je de meest vette, fotogenieke vegangerechten? Hou je vast: we gaan het woord ‘quinoa’ gebruiken.

Bar Kan­toor

Op het Westergasterrein zit al jaren een van onze terrassen van West: Bar Kantoor. Terwijl de rest van Amsterdam voor de deur aan het squatten en hardlopen is, kun je hier tot laat in de avond zonnestralen koppen met een Gulpener in je klauwen. Nu kun je ook in de winter uitstekend terecht voor een gezellige borrel. Vanaf 1 december 2023 wordt het terras van Bar Kantoor namelijk omgetoverd tot een winterwonderland, waarbij je met maximaal zes personen kunt dineren in extreem schattige opblaasbare iglo's.

Het restaurant van Bar Kantoor is sinds kort volledig biologisch en daarom een heerlijke aanwinst voor vega- en veganliefhebbers. Zo proefden wij de Okonomiyaki (een Japanse pannenkoek) met witte kool en pittige kimchi, de knapperige Tempura-groenten met curry-kokos saus en onze favoriet: de sticky wortel met vegan feta. Hier moeten we sowieso nog een keer terug voor de redefined steak en redefined burger!

Samen met Conscious Hotel Westerpark en Bar Kantoor mogen we in december een driegangendiner voor twee personen weggeven, inclusief overnachting in het bijbehorende hotel! Ben jij een inwoner van Amsterdam West en wil jij jezelf (of een vriend) aanmelden, dan kan dat tot 15 december via deze website!

Bar Kantoor

 • 1014 BE, Amsterdam, Noord-Holland

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

Nom Nom Nom

Een burger die gezonder is dan een salade. Van dat statement beginnen onze oren te klapperen. Bij Nom Nom Nom beloven ze het én maken ze het waar. Alle producten van dit take-away en bestelconcept zijn namelijk gemaakt van groenten, fruit en granen. Ongefrituurd, zonder suiker, zonder conserveringsmiddelen. Wat dan wel? Nou, ze gebruiken een speciale oven van honderdduizend euro die ervoor zorgt dat je burger op precies de goede temperatuur op je deurmat valt. Vinden we goud. Dat zie je overigens niet terug in de prijs van de burgers: de Whole Green kost €5,95 en onze favoriet de Mushroom Deluxe €8,95. Zo kunnen we eindelijk met een gerust (en een gezond) hart elke dag fast food eten.

Nom Nom Nom

 • 1053 DV, Amsterdam, Noord-Holland

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Tell me more
Nom Nom Vegan Burgers

Rotis­serie

Een beetje Cityguys-volger weet: wij zijn best wel een beetje fan van Rotisserie. Sinds het eerste uur zitten we al vastgeplakt aan hun bar op De Clercqstraat. Brooklyn Lager erbij en we zijn helemaal het mannetje. Niet voor niks dat deze zaak zowel in ons hamburger-, als ons kipartikel staat. Nu hebben we nóg een reden om naar Rotisserie in Oud-West en Amsterdam Oost te gaan. En, onze veganvrienden en -vriendinnetjes mogen mee.

Sinds kort staat er bij Rotisserie namelijk ook plantaardig gefrituurde kip op het menu. En het mooie: het smaakt dus eigenlijk gewoon precies als het originele recept. Dat is te danken aan het basisproduct van de kip: TiNDLE, een nieuw veganfenomeen waarbij chefs volledig de vrijheid krijgen om het in de vorm te kneden dat past bij hun horecaconcept. Schnitzels, nuggets, hamburgers, niks is eigenlijk te gek. Zo krijg je dus de heerlijke knapperige kip, mét de herkenbare Rotisserie-marinade en bijbehorende bun. Daar lopen we even een blokkie voor om.

TiNDLE is ook op vijf andere plekken verkrijgbaar in Amsterdam. Zo hebben de brunchhelden van Box Sociaal fenomenale Koreaanse TiNDLE-taco's op de kaart, terwijl Cabrón een Mexicaanse variant heeft met een michelada-marinade. Coffee & Coconuts, koffiehotspot in de buurt van de Albert Cuyp, serveert de TiNDLE in een bao bun. Als je Roger daarvan wil genieten staat er nog een prachtige foto hierrr.

Rotisserie

 • De Clercqstraat 81, Amsterdam
 • Beukenplein 17, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
JP TiNLE Burger Rotisserie

The Avo­ca­do Show

Na zes jaar is dit avocado-imperium tegenwoordig niet meer weg te denken uit Amsterdam (en vrijwel alle andere metropolen ter wereld). Het concept is talloze keren gekopieerd, maar zelden geëvenaard. Om deze mijlpaal te vieren staan er vanaf maart 2023 zes nieuwe gerechten op de kaart. Helaas voor lezers van deze guide niet allemaal vega, maar de shakshuka is toch het benoemen waard. Zéker voor brunch. De combi van tomaat en rode pepers, feta en (natuurlijk) avocado is bijzonder appetijtelijk. Van ons mag 'ie nog wel wat meer spice bevatten, maar gelukkig kun je er tegenwoordig een espresso avotini - jawel, een esma met avocado - bij bestellen.

Nom Nom Nom

 • 1053 DV, Amsterdam, Noord-Holland

€ — Goedkoper dan de supermarkt

Tell me more
IMG 0876

Veg­a­nees

Laat je alsjeblieft niet afschrikken door het girly interieur; Veganees (gevestigd in het oude Zouk in de Helmerstraat) heeft echt een fantastische brunch- en dinerkaart. Bij de Veganees deel je diervrije gerechtjes uit verschillende Aziatische keukens. Zo staat onze tafel vol met Seitan Satay, Shanghai Stir Fry en onze favoriet: de five spices oyster mushroom bao buns. De gyoza's en Korean fried cauliflower mogen niet ontbreken, net als een stapel cocktails trouwens. De Tokio high ball met Nikka whiskey hoort bij elke bestelling.

Veganees

 • Eerste Constantijn Huygensstraat 45, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info

Masti­no V

Soja, spelt en zuurdesem; het zijn termen waar we op de Citguys-redactie (haha) nou niet bepaald opgewonden van worden. Kaas daarentegen… Gelukkig combineert de pizzabaas van Mastino al deze ingrediënten in een geheim veganvriendelijk recept. Het zal je wellicht niet verbazen: wij gingen hier voor de ‘New Vegan’, de truffelpizza. Want: truffel. Mastino heeft wel problemen met de drankvergunning; dus een rood wijntje staat—helaas, lieve veganistische drankorgels—nog niet op de kaart.

Mastino V

 • Bilderdijkstraat 192-H, Amsterdam
Meerrrr info

Meat­less District

Ook op de Bilderdijkstraat, net als bovenstaande Italiaan, zit Meatless District. Wij kwamen hier voor de lunch—ondanks dat iedereen lyrisch is over de MD-burger op de dinerkaart—voor de kroketten van de Vegetarische Slager en de BLT-sandwich. Bacon van aubergine… vloeken in de kerk, maar ho-ly wat lekker. Koffie met havermelk erbij (wat is er in hemelsnaam met ons gebeurd?!) en deze minimalistische persiflage van het Meatpacking District in New York kan zo in onze lunchguide.

Meatless District

 • Bilderdijkstraat 65-67, Amsterdam
Meerrrr info
Meatless District Amsterdam

Brouw­er­ij Troost

Niemand ontkomt aan de expansiedrift van Brouwerij Troost. Met inmiddels drie verschillende locaties (De Pijp, Westergasterrein en Bilderdijkstraat) kun je overal in Amsterdam probleemloos je mond verbranden aan de Bieterballen—ja, van bieten dus. ‘The Vegan’ burger met o.a. geroosterde bloemkool is awesome, maar we zouden deze nóg vaker bestellen als Troost de tarwebol inruilt voor een brioche. Nog meer goed nieuws: op de Honingblond en de New England IPA na zijn alle bieren op de tap zijn hartstikke vegan. Yeheeees!

Brouwerij Troost

 • Cornelis Troostplein 21, Amsterdam
 • Pazzanistraat 27, Amsterdam
 • Bilderdijkstraat 205, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Brouwerij Troost

Veg­an Junk Food Bar

Drie woorden: ‘Notorious Sumo Burger’. Deze kolossale, fotogenieke veganburger is de absolute ster van deze lijst. Dubbele vegan-beefburger, gefrituurde uien, jalapeños en gegarandeerd jaloersmakende blikken van iedereen om je heen (én op Instagram). Een sloot zoete aardappelfrieten met parmezaanse kaas en truffelolie erbij en je moet ons gegarandeerd naar buiten rollen. Wij testten zowel restaurant (Marie Heinekenplein) als burgerbar (Staringplein); die laatste heeft onze nipte voorkeur.

Vegan Junk Food Bar

 • Marie Heinekenplein 9-10, Amsterdam
 • Eerste v. Swindenstraat 389, Amsterdam
 • Staringplein 22, Amsterdam
 • Reguliersdwarsstraat 57, Amsterdam
 • Schiedamse Vest 144, Rotterdam

€€ — Het liefst elke dag

Meerrrr info
Vegan Junk Food Bar Amsterdam

Honourable mentions: Mr. & Mrs. Watson (de ‘Sloppy BBQ Bun’, een pretzel met pulled jackfruit), Sugo (knal een pizzaslice naar binnen, met een Peroni—yes, ook vegan!) en natuurlijk de zeewierburger van The Dutch Weed Burger Joint. Oh, en kom je Club NYX, Bar Broker of een andere foute Rembrandtplein-toko uitgerold? Bij JP’s favoriet Pizza Heart heb je veel vegan-opties!

Steven en JP Sugo Pizza en Peroni
Heb jij mooie tips in Amsterdam voor ons? Stuur ons even een mailtje op tips@cityguys.nl.

Nog even dit

Wat is er in de loop van tijd veranderd in dit artikel?

  • Dophert
  • Veganees
  • Nom Nom Nom
  • Avocado Show

Wat een topartikel! Deze knal ik even op m’n timeline!