Spring naar inhoud
Zoeken
Daalder thuis

Beste restau­rants van Amsterdam

Steven StrijboschRoger BloemStevenRoger

Een mens moet toch eten. Dus dat hebben we maar gedaan. In totaal bezoeken we met Cityguys jaarlijks zo’n 150 restaurants. Misschien zijn we een beetje verslaafd. Alhoewel, laat dat misschien maar gewoon weg. Dit zijn onze favoriete restaurants van Amsterdam.

Kaag­man & Kortekaas

Of we hier al ooit vaker zijn geweest. Schuldbewust kijken we elkaar aan. Vluchtig, maar veelbetekenend. Met het schaamrood op de kaken geven we toe dat Kaagman & Kortekaas al zo’n vijf jaar op de lijst stond, maar ja, de leven hè. We lopen er wel eens langs als we een Hema-hotdog hebben gehaald. “Nou, eindelijk welkom dan. Bubbeltje heren?”

Het is bijna moeilijk om je níét direct op je gemak te voelen bij Kaagman & Kortekaas, gevestigd in een smal straatje tussen de Nieuwendijk en de Nieuwezijdse Voorburgwal. De stijlvolle open keuken, het zachte licht en het geroezemoes van een bruin café. Pretentieloos, en geen verdwaalde toerist te bekennen.

Ondanks de laagdrempeligheid en vriendelijke service is dineren bij K&K wel een beetje spannend. Zo bevat vrijwel elk gerechtje van het vijfgangenmenu (april, 2022) íéts van orgaanvlees. Levertje hier. Koeienhersentje daar. Beetje uitdaging op het bord. Vinden wij natuurlijk geweldig. Maar het geeft aan: Kaagman & Kortekaas zijn (is?) niet bang.

Kaagman & Kortekaas

 • Sint Nicolaasstraat 43, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Tell me more

Restau­rant Vermeer

Nergens in Amsterdam (Nederland?) eet je zo’n goed vegetarisch menu als bij Vermeer, het restaurant van NH Barbizon Palace tegenover Centraal Station. Chris Naylor kookt hier verrukkelijk, met seizoensgebonden ingrediënten van lokale producenten (of van de eigen daktuin). Van asperge tot witlof, van bloedsinaasappel tot zeewier.

Als overtuigd carnivoren moeten we toegeven: de ene smaakcombinatie is nog verrassender en spannender dan het vorige gerechtje. Dat je één stukje wortelravioli in je gezicht schuift en je daar zes maanden later nog over droomt. Bedenk daar exceptionele wijnen bij en je snapt waarom we fan zijn.

In juni 2022 heeft Vermeer helaas zijn Michelin-ster kwijtgeraakt. Vinden we raar. Niks van aantrekken, gewoon gaan.

Restaurant Vermeer

 • Prins Hendrikkade 59-72, Amsterdam
Meerrrr info

Lars Ams­ter­dam*

Lars Amsterdam is een van de best bewaarde culinaire geheimen van de stad, met een uniek uitzicht op de Amsterdamse haven en een Michelin-waardig menu. Wat zeggen we: in juni 2022 heeft Lars z'n eerste Michelin-ster te pakken. Zeiden we toch!

Het zes-gangen degustatiemenu met champagne (€78,-) van Lars Amsterdam neemt je mee door de hele kaart, met als absolute topper de steak tartaar met ponzu, maitake en soja. Alleen al de Aziatische kijk op dit bekende klassieke gerecht is een reden om terug te komen naar dit restaurant. Maar, het wordt nog beter. De heerlijke eend (met bramen en kombu) en de afsluitende kaasplank zijn zonder twijfel een van de beste in de stad.

De verfijnde keuken en tegelijkertijd huiselijke sfeer maakt dit een ideale plek voor verschillende gelegenheden: van zakenlunch tot speciale date night.

Lars Amsterdam

 • 1013 AP, Amsterdam, Noord-Holland

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Meerrrr info

Salmuera

Dios mío. Meer hoeven we eigenlijk niet te zeggen over Salmuera, onze favoriete zaak van Amsterdam West aan de Rozengracht. Waanzinnige stukken vlees, verrassende ceviches en belachelijke cocktails. Het helpt ook wel mee dat Salmuera inmiddels de grootste collectie aan mezcals heeft van Europa.

Onze vaste bestelling? De klassieke ceviche, de pulpo van de grill, de lechon (het gegrilde biggetje besprenkelt met salmuera*) en de aroz de campo. Daarna laten we ons standaard verbazen door de cocktails van Martin Eisma en bestellen we tachtien mezcals van de backbar. Salud!

*Dit restaurant is vernoemd naar de klassieke Argentijnse smaakmaker van water, knoflook, zout en rozemarijn.

Salmuera

 • Rozengracht 106, Amsterdam

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

Zeeuw & Schot

Wat krijg je als je een Zeeuw in de keuken zet en een Schot achter de bar? Magie, blijkbaar. Aan het eind van de Oostelijke Handelskade zit sinds begin 2022 het geesteskindje van Randy Karman (de Zeeuw) en James Chaib (de Schot). De twee kennen elkaar door hun samenwerking bij Grand Hotel Krasnapolsky; Karman bij sterrenrestaurant The White Room (*) en Chaib bij The Tailor, waar hij in 2019 uitgeroepen werd als beste bartender van Nederland.

Met zo’n curriculum vitae zijn de culinaire (en de vloeibare) verwachtingen natuurlijk torenhoog, maar wat blijkt: Zeeuw & Schot maakt deze moeiteloos waar. Zonder pretenties, met bravoure. Overdag als á la carte restaurant (met o.a. een fenomenale langoustine en een triple truffle ravioli) en in de avond als cocktailbar waarbij je wordt meegenomen in de historie van het pand. Van quarantainegebouw (herkenbaar!), naar kraakpand, naar creatieve broedplaats.

Het eten en de cocktails zijn hier simpelweg perfect op elkaar ingespeeld. Alsof je Ajax tegen Real Madrid ziet voetballen in de Champions League. Maar, daarnaast hebben we nog een reden om enthousiast te zijn: Zeeuw & Schot is qua toegankelijkheid en sfeer eigenlijk exact het tegenovergestelde van The White Room en The Tailor. Hier loop je gewoon even binnen, om vervolgens elke week terug te komen.

Zeeuw & Schot

 • 1019 EM, Amsterdam, Noord-Holland

€€€ — Af en toe

Meerrrr info

Dit vind je misschien ook wel tof!

Vincenzo Onnembo Pizzeria n Nea

nNea Piz­za

Een pizzazaak in een artikel over beste restaurants in Amsterdam. Godslastering? Wij vinden van niet. nNea is namelijk in geen velden of wegen een standaard pizzeria. Alleen al in het interieur vind je geen enkel cliché. Met de betonnen muur, de witte tafeltjes en tegeltjes lijkt nNea meer op een hippige koffiezaak á la FUKU. Oh ja, een (vrij handig) cliché in de zaak is er wel: de gigantische gele oven die staat te shinen in de open keuken.

We starten met de lichte Margherrata, waar na het bakken verse burrata op wordt geserveerd, gevolgd door de Cabo Noord met kabeljauw. We sluiten af met de van Gogh met blauwe kaas en aardappel. De pizza’s komen inclusief schaar en instructies van chef Vincenzo hemzelf om ervoor te zorgen dat je z’n fluffy kortst niet verknipt. Eerst een klein knipje, en dan pas doorknippen, zodat je de korst niet platdrukt.

Als eigenaar en deegmeester Vincenzo Onnembo komt vragen of we nog een dessert willen, weten we al wat er gaat gebeuren. We bestellen nog een pizza. Heb je daar ook een limoncello bij?

nNea

 • nNea Pizza, Bilderdijkstraat, Amsterdam

€€ — Het liefst elke dag

Tell me more

Sje­fi­et­shé

Na twee jaar ceviche op z’n Amsterdams hebben leren kennen als pop-up, hebben Seger en zijn troepen een vaste locatie gevonden in een gezellig hoekpandje op de Ruysdaelkade. De ceviches voor het oog en voor de tong. Onze favoriet? De lichtpittige Tiradito met een rokerige bbq-smaak. Hoewel… de ceviche met chorizo-olie (jaja!) was ook fantastisch. Dat is het mooie aan deze zaak: de hele menukaart is het bestellen waard. Overigens eet je hier veel meer dan ceviches, want de visburger, de pulpo en een fantastische wafel met foreleitjes (!) wil je sowieso proeven. Met Sjefietshé zijn de boys een heuse ceviche-hype gestart in Amsterdam. Vinden we knap. En lekker.

Sjefietshé

 • Van Ostadestraat 1, Amsterdam
 • Sjefietshé, Van Ostadestraat, Amsterdam
Meerrrr info

Restau­rant Daalder*

Het restaurant van Dennis Huwaë verplaatste van het kleine knusse café aan de Lindengracht naar de kleurrijke en energieke ruimte waar vroeger Edel zat. Dat is misschien even wennen, maar daar proef je helemaal niks van. Sterker nog: na de verhuizing is het eten alleen nog maar beter geworden.

De avond begint met een amusetasting: vijf amuses uit de historie van Daalder. De nigiri met getorchte zalm is meteen feest. Ook de saté ayam, een pindaatje van saté met een krokant kippenhuidje is serieus een beleving. Op naar het échte menu.

We eten het chefsmenu van zes gangen (€95,-) en starten met een langoustine met bisque met Zacapa. Dat is rum, en dan zijn we natuurlijk direct gelukkig. Als tweede gang een perfect romig eitje met cepes dat langzaam is gegaard op precies 63 graden.

Roger en JP nemen vervolgens de eend met mole en mezcal-schuim, Steven de Wagyu met Hasselback aardappels. Waar regelmatig het hoofdgerecht in Michelin-zaken teleurstellend kan zijn, zijn deze gerechten de absolute sterren van de avond. Daar drinken we op.

Daalder

 • Lindengracht 90, Amsterdam
Meerrrr info

Sagar­di

We danken hen op onze blote knietjes: Sagardi heeft het Baskenland naar Amsterdam gehaald. Als ons salaris net is gestort eten we hier het liefst de hele kaart. Hoe dan ook, de traditioneel gegrilde Txuleton mag nooit in je bestelling ontbreken. Als je JP moet geloven wordt hij regelmatig zwetend wakker omdat hij hier de lekkerste bloedworst (Morcilla) ooit at.

Sagardi

 • Spuistraat 304, Amsterdam

€€€€ — Als je salaris net is gestort

Meerrrr info

Dit vind je misschien ook wel tof!

Neni restaurants Amsterdam

Neni

De Citroën-garage naast het Olympisch Stadion heeft een nieuwe functie en wat voor één! In deze gigantische zaak kun je terecht voor gerechten uit de keuken van Tel Aviv. Dit houdt in dat je jezelf weer helemaal vol stopt met vers gebakken broden, hummus en frisse vis- en vleesgerechten van de houtskoolgrill. De mezzes staan voor een gemiddelde prijs van €7,- op de kaart, terwijl een hoofdgerecht niet boven de €20,- uitkomt.

Neni

 • Stadionplein 8, Amsterdam
Tell me more

Zijn er restaurants die niet in deze lijst mogen ontbreken? Laat het dan weten via tips@cityguys.nl of via Instagram.

Dit vind je misschien ook wel tof!

Damn broer, deze hotspots móét je delen met je maten!